Catalunya segueix escalant posicions com a regió europea fortament innovadora i se situa al capdavant de l'Estat. Així ho remarca la nova edició del Regional Innovation Scoreboard de la Comissió Europea, que millora la condició de “strong innovator (-)” que Catalunya va assolir en la darrera edició d’aquesta classificació l’any 2023 i passa a considerar-la “strong innovator (middle)”. De fet, Catalunya continua ascendint en el rànquing i passa de la posició 81 a la 72 entre les regions més innovadores d'Europa en un rànquing que analitza 241 regions europees.
El Regional Innovation Scoreboard (RIS 2025) destaca especialment les fortaleses de Catalunya en indicadors com la formació superior, les marques registrades, les copublicacions científiques internacionals i la capacitat d'introduir innovacions al mercat.
Pel conseller d’Empresa i Treball, Miquel Sàmper, “aquests resultats reforcen el posicionament de Catalunya com a territori fèrtil per al desenvolupament de projectes innovadors”. En aquest sentit, el conseller ha remarcat “l’esforç del Govern per estrènyer els llaços entre recerca i mercat, així com per impulsar una cultura innovadora dins el teixit empresarial a través dels diversos programes i ajuts d’ACCIÓ”.
Tot i que en el context europeu les 50 regions amb millors resultats es concentren al nord i l'oest del continent, Catalunya emergeix com una de les poques excepcions destacades al sud d’Europa. A més, a escala estatal, se situa com la regió amb millor rendiment i supera les posicions del País Basc i Madrid.
El Regional Innovation Scoreboard avalua 23 indicadors agrupats en quatre grans àmbits: condicions del sistema, inversió, activitats d'innovació i impacte. La classificació estableix quatre categories: líders en innovació, innovadors forts, innovadors moderats i innovadors emergents.
Catalunya és el territori amb més pes en innovació de tot l'estat espanyol:
Digitalització puntera: l’Estat assoleix un 137,4% de mitjana europea en digitalització, gràcies a indicadors com l’accés a internet d’alta velocitat (129,7%) i les competències digitals avançades (148,6%). Catalunya, amb el seu fort teixit TIC, n’és un dels principals contribuents.
Recursos humans qualificats: amb un índex de 121,9%, destaca el percentatge de població amb estudis terciaris (148%) i una alta participació en aprenentatge permanent (119,2%), aspectes en què Catalunya també sobresurt per damunt la mitjana estatal.
Productivitat ambiental: els indicadors de productivitat de recursos i eficiència energètica també milloren considerablement. L'estat espanyol mostra una pujada del 34,2% en productivitat de recursos i del 22,7% en la productivitat de CO₂ des del 2024, àmbits en què Catalunya ha impulsat polítiques de sostenibilitat destacades.
Malgrat els avanços, l’informe també posa en relleu algunes mancances que afecten directament l’ecosistema català:
Baixa inversió empresarial en R+D: només un 55,2% respecte a la mitjana europea, tot i la bona posició de la despesa pública (88,3%). Aquesta asimetria continua sent una barrera a la transferència tecnològica.
Innovació limitada a les pimes: les pimes espanyoles ocupen posicions baixes en innovació de producte (62,5%, lloc 22) i de procés (49,1%, lloc 23). Malgrat els esforços d’entitats com ACCIÓ a Catalunya, aquestes dades apunten a la necessitat de més instruments per fomentar la innovació entre les petites empreses.
Exportació de serveis intensius en coneixement: amb només un 35,9% respecte a la mitjana europea, l'estat espanyol ocupa el lloc 25 de 27. Una dada preocupant per a un país com Catalunya, que aspira a consolidar una economia basada en el coneixement.
L’informe destaca l’augment de les publicacions col·laboratives entre empreses i centres públics (123,6%) i la mobilitat dels professionals STEM com a senyals positius. Catalunya, amb el seu ecosistema d’universitats i centres tecnològics, pot capitalitzar aquesta tendència per potenciar els vincles entre recerca i empresa.
Des del Clúster MAV treballem intensament per oferir una proposta de valor diferencial als nostres socis d’acord amb els nostres valors: compromís, excel·lència, col·laboració, implicació, qualitat i confiança.
Contacta
Milà i Fontanals 14, 1r 6a
08012 Barcelona
622 547 788
info@clustermav.com